Fysieke computerwinkels verdwijnen nog meer

Nieuwsberichten over online verkoop

De elektronicabranche staat een saneringsgolf te wachten. De verkopen in fysieke winkels staan onder druk door de opkomst van online winkelen en de economische crisis. Bovendien is het winkeloppervlak flink toegenomen, mede door de komst van grootschalige winkels als BCC en MediaMarkt. De balans tussen vraag en aanbod is ernstig verstoord, met een onvermijdelijke sanering van (kleine) winkels tot gevolg, concludeert ruimtelijk-economisch adviesbureau DTNP uit Nijmegen.

Het afgelopen decennium stegen de verkopen aanvankelijk, maar deze daalden in 2010 onder het niveau van 2003. Het aanbod steeg sindsdien juist , in totaal met tien procent. Volgens DNTP is het faillissement van IT’S begin 2011 een voorbode van wat komen gaat; een sanering van het winkelaanbod in de branche.

Vooral in de elektronicabranche biedt het kopen via internet grote voordelen, oordeelt het adviesbureau. Het speelt in op de doelgericht shoppende consument, die oog heeft voor prijs. Internet biedt een bijna onbeperkt assortiment tegen de laagste prijs. De bestedingen aan elektronica via internet zijn de laatste jaren dan ook explosief gestegen. Het marktaandeel bedraagt inmiddels twaalf procent, aldus DNTP: ‘Sommigen gaan zelfs uit van een toename tot vijftig procent’.

Kleine en kleurloze elektronicawinkels komen in deze verdringingsmarkt onder steeds hogere druk te staan. Alleen winkels die zich onderscheiden van hun concurrenten op internet hebben in de toekomst nog kansen, concludeert het bureau. ”Het onderscheid kan zitten in het bieden van beleving (grote elektronicawarenhuizen zoals MediaMarkt), specialisatie (speciaalzaken zoals Bang&Olufsen) of service (servicewinkels zoals Expert).” Voorts stelt DNTP dat een goede vestigingslocatie steeds belangrijker door de opkomst van internet. “Elektronicawinkels op perifere locaties zijn kwetsbaar. Gemak en prijs spelen hier een grote rol en dat zijn juist de voordelen van internet.”

Via: retailnieuws

|